Процес на покупка

KAS Properties

ПРОЦЕС НА ПОКУПКА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ В БЪЛГАРИЯ

Има няколко важни етапа при покупка на имот. Моля, прочетете информацията по-долу, и ако имате въпроси , не се колебайте да се свържете с нас. Ние сме насреща, за да Ви помогнем и направим процеса на Покупка лесен и разбираем.

1. Изпратете ни запитване за конкретен имот или за критериите, на които искате да отговаря вашия бъдещ имот;

2. Избор на Имот

Наш агент ще се свърже с вас, за да разбере какво е вашето търсене. Много е важна целта, с която купувате – отдаване на бъдещия имот под наем с цел възвръщаемост на инвестицията или ползване на имота за собствени нужди. След уточняване на вашата цел и на отделения от вас бюджет за покупка, нашия екип от професионалисти започва търсене на желания от вас имот по предварително зададени от вас параметри. След подбор на подходящи за вас имоти, нашия агент се свързва с вас и насрочва ден за среща, за да извършим заедно оглед на избраните обекти.

3. Уточняване на цената с Продавача

След като сте избрали търсения от вас имот и сте взели решение за покупка, ние ще посредничим в преговорите между вас и продавача, за да се уверим, че всеки ще получи най-добрата сделка.

4. Процес на Покупка

Отнема между 2 седмица за местни лица и 2 месеца ако продавачът е чужд гражданин. Няма да е дълго, преди да можете да се радвате на мечтания от вас имот.

4.1 При условие, че изразите намерение да закупите определен имот е необходимо да предоставите на съхранение така наречения Гаранционен депозит, който е в размер на 10% от продажната цена на имота.С предоставянето на такъв депозит, имотът се резервира за определен срок до подписването на предварителен или окончателен договор за покупко-продажба.

4.2 Проверка на собствеността – имотът се проверява за ипотеки , възбрани и друг вид тежести в имотния регистър, като в деня на сделката по желание на купувачът, може да се издаде и удостоверение за тежести от агенцията по Вписвания-Имотен регистър;

4.3 Ако желаете можете да си наемете адвокат, който да ви съветва по време на покупката.

4.4 Следващата стъпка е подготовка на документите, необходими за сделка от страна на продавача

  • Изваждане на схема на имота от Службата по Кадастър и Геодезия на съответния регион;
  • Данъчна оценка от общината, където е разположен имота. Тя не може да бъде издадена без да са платени данък сграда и данък смет за съответния имот до момента на продажбата;
  • Ако продавачът не може лично да присъства на сделката, той прави пълномощно на законов представител, като в повечето случаи това е адвокат;
  • Продавачът или неговия представител са длъжни да предоставят на купувача документ за платени комунални сметки-електричество, вода и телефон, както и за такса поддръжка, ако имотът е в комплекс, който се управлява;

4.5 След като документите са готови , страните се договарят за удобен ден и час за изповядване на сделката. Уточнява се начина на плащане, както и разходите по прехвърлянето, които са за сметка на купувача, освен ако страните не се договорят друго.

4.6 При изповядване на покупко-продажбата се начисляват: местен данък, нотариални и съдебни такси в размер общо на 3-4% от данъчната оценка на имота, които се заплащат в брой при Нотариуса;

4.7 Сделката се изповядва по район на действие на съда. След подписване на нотариалния акт пред Нотариус, сделката се вписва в Районния съд и се счита за легитимна. Нотариалният акт се получава до 14 дни след самото изповядване на сделката.

4.8 Ако купувачът е български гражданин, след като си вземе документът за собственост, той е длъжен в двумесечен срок да регистрира имотът в Данъчна служба на съответната Община, както и да прехвърли партидите за ток и вода.

4.9 Ако купувачът е чужд гражданин, съгласно закона за регистър Булстат, трябва да регистрира Булстат в Агенцията по вписванията в 7 дневен срок от издаване на нотариалния акт, и след това да се регистрира имотът в Данъчна служба на съответната община.

Честито! Вие вече сте собственик на недвижим имот в България!

Не намирате това което търсите?